SKEPPARS

Pelastussuunnitelma

SF-CARAVAN ITÄ-UUSIMAA RY PELASTUSSUUNNITELMA
MATKAILUAJONEUVOALUE SKEPPARSIN PELASTUSSUUNNITELMA

Osoite. Hummelpäräntie 161, 06200 PORVOO
Puhelin: 040 355 8825 / Isäntäpuhelin
Omistaja: Porvoon Kaupunki
Alueen hoitaja: SF- Caravan Itä-Uusimaa ry

Tekniset tiedot

Ei virallista luokitusta.

Alueella on noin 90 sähköistettyä matkailuajoneuvopaikkaa. Telttapaikkoja alueella ei ole.

Alueella voi olla samanaikaisesti majoittuneena enimmillään noin 243 henkilöä. Henkilökuntaa on paikalla kesäaikana 2–4 henkilöä. Syksy- ja talviaikoina henkilökuntaa on pääsääntöisesti paikalla 1– 2 henkilöä, vain viikonloppuisin. Vuorossa olevan alueisännän yhteystiedot löytyvät toimiston ilmoitustaululta.

Toimisto-/ vastaanottorakennus (Liite 1 rakennus A, 60 m2) sijaitsee alueen sisääntulon yhteydessä. Rakennuksessa sijaitsevat myös sosiaalitilat, pieni oleskelutila ja alueen pääsähkökeskus. Alueella on erillinen saunarakennus (Liite 1 rakennus B, n. 100 m2), jossa sijaitsee sauna pesutiloineen ja alueen kokoontumistila ns. Väentupa. Alueella on myös toinen huoltorakennus (Liite 1 rakennus J, 28 m2), jossa sosiaalitilojen lisäksi sijaitsee henkilökunnalle tarkoitettu majoitushuone. Alueella on myös grillirakennus (Liite 1 rakennus C). Kaikki rakennukset ovat sähköistettyä ja grillirakennusta sekä kylmävarastoa lukuun ottamatta myös lämmitettyjä.

Vaaratilanteet ja niiden vaikutukset

Ulkoiset uhat

Alue sijaitsee noin 25 kilometrin etäisyydellä valtatie E 18:ta. Tiellä kuljetettavista ADR – luokitelluista vaarallisista aineista ei ole alueelle välitöntä vaaraa tai haittavaikutuksia. Rautatie sijaitsee yli 20 kilometrin etäisyydellä.

Lähin palokunta, Vessöön VPK, sijaitsee noin 10 kilometrin etäisyydellä ja lähin kunnallinen palokunta noin 24 kilometrin etäisyydellä. Toimintavalmiusaika alueelle on noin 20–30 minuuttia, keliolosuhteista riippuen.

Sisäiset uhat

Matkailuajoneuvoalueen käyttöön liittyvinä uhkina on ensisijaisesti tarkasteltu todennäköisempiä uhkia kuten tulipaloja, tapaturmia, sairaskohtauksia ja järjestyshäiriöitä.

Tulipalot

Tulipaloriskin johdosta on alueelle määrätty matkailuajoneuvoille riittävät turvavälit, jotka mainitaan myöhemmin. Tulipaloriskeistä todennäköisempinä pidetään alueen toiminnoista aiheutuvia paloja kuten grillien, luvattomien avotulien, väärin sijoitettujen ulkoroihujen, ajoneuvopalojen, matkailuajoneuvojen lämmityslaitteiden ja tupakoinnin aiheuttamia tulipaloja.

Matkailuajonevojen sijoittelussa on jokaisen majoittujan velvollisuus huolehtia siitä, että turvaetäisyyksiä noudatetaan. Alueisäntä valvoo asian noudattamista.

Mikäli matkailuajoneuvon kaasupullon sulkuventtiili on auki, on kaasupullokotelon oltava lukitsematon.

Alueella olevat tulentekopaikat, grillikatos, savustusuuni ovat maapohjasta eristettyjä.

Matkailuajoneuvoalueella on noudatettava erilaisten ulkotulien ja ns. jätkänkynttilöiden polttamisessa kolmen (3) metrin turvaetäisyyttä.

Alueen rakennusten paloriskit ovat tavanomaiset. Rakennukset sijaitsevat siten, että mahdollinen tulipalo saattaa levitä ympäristöön.

Kaasupullovarasto on sijoitettu vastaanottorakennuksen läheisyyteen siten, ettei ympäristöstä uhkaava tulipalo aiheuta sille vahinkoa. Kaasupullovarasto on sijoitettu voimassa olevien määräysten mukaisesti. Kaasun enimmäisvarastointimäärä on 330 kiloa.

Henkilöturvallisuus ranta-alue

Uimaranta on pehmeäpohjainen ja tasaisesti syvenevä. Veneranta on pehmeäpohjainen ja se sijaitsee kaupungin laiturin välittömässä läheisyydessä. Uiminen ja oleskelu kaupungin laiturilla on kielletty. Laiturin välittömässä läheisyydessä sijaitsee pelastusvene ja suositusten mukainen pelastusrengas.

Sähkölaitteet

Alueella on tiedostettu sähkölaitteiden ulkokäyttöön liittyvät riskit. Alueen kaikki ulkona sijaitsevat sähköpisteet ovat roiskeveden pitäviä suojamaadoitettuja pistorasioita. Lisäksi matkailuajoneuvoissa sallitaan ainoastaan ko. käyttöön tarkoitetut sähkökaapelit.

Tapaturmat ja sairaskohtaukset

Alueen vuotuinen kävijämäärä on noin 12.500 kävijää. Edellä mainitulla kävijämäärällä tapahtuu tilastollisesti kiireellisistä ensiapua edellyttäviä tapaturmia noin 1 kertaa kauden aikana (1 tapahtuma/ 2000 kävijää).

Toimenpiteet vaaratilanteiden ehkäisemiseksi ja suojautumismahdollisuudet

Turvavälit

Matkailuajoneuvoalueella majoituttaessa tulee matkailuajoneuvojen keskinäisen turvavälin olla riittävän suuri, jotta mahdollinen tulipalo ei pääse leviämään rakennuksiin tai toisiin ajoneuvoihin.

Neljä (4) metriä

Matkailuajoneuvojen keskinäisen turvaetäisyyden toisiinsa on oltava vähintään neljä (4) metriä mitattuna kokonaisuuden uloimmasta pisteestä (matkailuajoneuvo, etuteltta tai markiisikatos). Näin muodostuvaan turvaväliin saa sijoittaa oman vetoauton, jos sen etäisyys toisen omistuksessa tai hallinnassa olevaan autoon tai matkailuajoneuvoon sen lisälaitteineen on vähintään 1,8 metriä.

Matkailuajoneuvo on aina sijoitettava siten, että se voidaan tarvittaessa siirtää nopeasti turvalliselle etäisyydelle vaara-alueen ulkopuolelle (matkailuvaunussa vetoaisa kulkutielle päin).

Kahdeksan (8) metriä

Matkailuajoneuvot tulee sijoittaa vähintään kahdeksan (8) metrin päähän lähimpien rakennusten räystäslinjoista.
Matkailuvaunu on aina sijoitettava siten, että se voidaan tarvittaessa siirtää nopeasti turvalliselle etäisyydelle vaara-alueen ulkopuolelle (vetoaisa kulkutielle päin).
Noin kahdeksan (8) metrin suojaetäisyys antaa riittävän turvan.

Väestönsuojelu

Matkailuajoneuvoalueen toiminta ei jatku poikkeusoloissa, joten lainsäädännön edellyttämää väestönsuojeluvalmiutta ja – materiaalia ei ole huomioitu tässä suunnitelmassa.
Lähin yleinen väestönsuoja sijaitsee Porvoossa.

Turvallisuushenkilöstö

Matkailuajoneuvoalueen turvallisuudesta vastaa SF-Caravan Itä-Uusimaa ry:n hallitus apunaan:

Turvallisuusvastaava Jouni Kuusimäki

040 503 0200

Aluevastaava Mauri Savolainen

0400 456 693

Päivystävä alueisäntä

040 355 8825

Edellä mainitut tahot huolehtivat tehtävissään myös siitä, että turvallisuutteen liittyviä asioita noudatetaan ja että alueen pelastussuunnitelman vaatimukset otetaan huomioon.

Turvallisuuteen liittyvän koulutukseen osallistutaan SF-Caravan ry:n järjestämillä kursseilla.

Turvallisuusvastaava järjestää alueisännille tarvittaessa leirintä-turvallisuuteen ja tavanomaisten onnettomuuksien pelastustoimenpiteisiin liittyvää koulutusta.

Matkaluajoneuvojen turvallisuusmateriaali

Alkusammutuskalusto

Matkailuajoneuvoalueella tulee matkailuajoneuvoissa olevien pakollisten 13A 55BC- teholuokan mukaisten käsisammuttimien lisäksi olla henkilöstön käytettävissä ja helposti saatavissa käsisammuttimia seuraavasti:

Matkailuajoneuvoalue Skepparsin alkusammutuskaluston määrä ja sijainti täyttävät edellä mainitut vaatimukset. Liitteenä olevaan aluekarttaan on merkitty alkusammutuskaluston sijainti.

Lisäksi alueelle on kesäaikana sijoitettu 5 kappaletta 200 litran vesitynnyreitä.

Ensiapuvälineet

Ensiapuvälineet on sijoitettu varastorakennukseen.

Toimintaohjeet hätätilanteen varalle

Hätäilmoituksen teko

Yleinen hätänumero on 112 (matkapuhelimesta soitettaessa ei laiteta suuntanumeroa)

Toimintaohje tulipalotilanteessa

Jos tulipalo syttyy paikassa, jossa itse olet, toimi seuraavasti tai jaa tehtävät auttajia ollessa useita.

Toimintaohje sairauskohtaauksessa
1
Tarkista potilaan tila

Tarkista onko potilas heräteltävissä puhuttelemalla tai ravistamalla?

2
Tarkista hengitys

Jos potilas ei herää, tarkista hengitys: aseta kämmenselkä potilaan suun eteen ja koeta tuntuuko ilman virtausta. Potilaan kasvojen sinerrys on merkki hengityksen estymisestä tai loppumisesta.

  • Mikäli potilas ei hengitä, aloita peruselvytys:
  • siirrä potilas kovalle/tilavalle alustalle.
  • avaa potilaan hengitystiet ja tarvittaessa tyhjennä suu.
  • paljasta potilaan rintakehä.
  • aloita painelu- ja puhalluselvytys.
    • oikea rytmi on 30 painallusta ja 2 puhallusta.
    • oikea painelutaajuus on 100-120 kertaa minuutissa.
    • elvytystä jatketaan tauotta kunnes ammattiapu antaa luvan lopettaa tai potilas osoittaa virkoamisen oireita.
3
Siirrä potilas oikeaan asentoon

Käännä tajuton potilas kylkiasentoon.
Ojenna päätä taakse, jotta hengitys pääsee kulkemaan esteettä.

4
Tee hätäilmoitus
  • Heti kun olet selvittänyt potilaan tilan ja havainnut, että kyseessä on hätätilanne, soita yleiseen hätänumeroon 112 ja kerro:
  • mitä on tapahtunut
  • mitä potilas valittaa
  • mitä hän juuri sillä hetkellä tekee
5
Tarkkaile

Jos havaitset potilaan tilassa muutoksia ennen pelastuslaitoksen yksikön saapumista, soita uudelleen numeroon 112.

6
Opasta

Järjestä opastus ja esteetön kulku potilaan luokse.

7
Kerro

Kerro pelastushenkilöstölle mitä on tapahtunut, miten potilaan tila on kehittynyt ja onko potilaalle annettu ensiapua.

Toimintaohje hukkuneen, elottoman henkilön elvytyksestä
Mikäli hengitys ei ole normaalia tai se puuttuu:
Pelastussuunnitelma päivitetty

Porvoossa 31.8.2023
Jouni Kuusimäki, Turvallisuusvastaava
SF-Caravan Itä-Uusimaa ry